Dziś, zgodnie z planem "zajechaliśmy do Włoch", gdzie koniecznie musieliśmy zjeść pizzę. Krasnale samodzielnie odmierzyły produkty, wyrabiały ciasto, przygotowały sos do pizzy i kroiły oraz nakładały produkty. Nie obyło się bez małej degustacji półproduktów (trzeba było sprawdzić, czy szyneczka smaczna, czy ser niezbyt grubo przycięty Mrugnięcie, albo sos odpowiednio doprawiony). Nic nie udałoby się bez pomocy Dobrych Duszków (którym serdecznie dziękujemy Uśmiech), ale w końcu pizza upieczona, zapach roznosił się po całym korytarzu. Na szczęście rodzicom również udało się skosztować naszych wypieków, bo inaczej zapewne nie uwierzyliby, że dzieci same zrobiły tak pyszną pizzę!

 

Przepis na Pizzę Krasnali (dla 3 osób):

-2 szklanki mąki;

-2 łyżki oliwy lub oleju;

- 1/2 szklanki wody;

- 1/3 szklanki ciepłego mleka;

- 1/3 kostki drożdży;

- duża szczypta soli;

- mała szczypta cukru;

- przyprawa do pizzy;

- bazylia;

- chili;

- pieprz;

- ketchup ulubiony;

-ser;

- szynka.

Mąkę sypiemy do sporej miski, dodajemy sól, cukier. Robimy w środku dziurkę, do której łamiemy drożdże. wszystko polewamy ciepłym mlekiem, wodą, oliwą. Ciasto rozrabiamy po staropolsku - jak każda mama potrafi Mrugnięcie. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. podsypujemy stolnicę lub blat a mąką i rozwałkujemy pierwszą część ciasta na okrągły placuszek grubości około 5 mm. To samo robimy z drugim. Pół przyprawy do pizzy wsypujemy do miseczki i dodajemy dużo ulubionego ketchupu - mieszamy  - to będzie nasz sos! Sos smarujemy na cieście. Potem kładziemy ser skrojony na plasterki (im więcej gatunków sera, tym smaczniejsza pizza). Na ser nakładamy pociętą szynkę lub dobrą kiełbasę. Całość posypujemy delikatnie bazylią, chili (odrobinka) i pieprzem. I do piekarnika na 10 minut - 150 stopni i kolejne 10 minut - temperatura zmniejszona do 50 stopni. I pizza gotowa. Teraz już tylko ketchup lub sosik (ketchup zmieszany z majonezem 1:1) i zajadamy. Smacznego!

P.S. Dla smakoszy: jeśli uwielbiasz pizzę, nie pogardzisz dodatkiem: na sosik nałóż wcześniej przysmarzone pieczarki (pokrojone) wraz ze skrojoną w talarki cebulką. PychotkaUśmiech